Tomatillo – og annen Physalis

Tomatillo er også en Physalis (Physalis Ixocarpa). Jeg tipper den er ganske lik å dyrke som den jeg kaller Physalis (Physalis peruviana), en av fjorårets hagefavoritter. (Andre navn på den er incaberry, golden berry, ananaskirsebær).

Physalis hadde jeg stor suksess med i fjor. Vi spiste frukt rett fra inne-overvintrede planter helt ut i desember. Tomatillo derimot, er ny for meg.
Tomatillo skal ha masse jord. Jeg har lest at de helst skal stå i jord, siden potter gjerne blir for små.

Forøvrig vil jeg prøve å dyrke de på samme måte: varmt til de spirer. Potte om når de er 5 cm høye til 10 cm potter og sette de kjøligere. Ute skal de begge ha hagens beste plassering og masse jord. Jeg vil sette tomatilloene i sydveggen i store murerbaljer.

Begge typer dyrkes i stor grad som tomater, men er ikke så næringskrevende.

Tomatilloene plantes dypt, siden røtter vil dannes langs stammen – slik som på tomater. Er usikker på om dette også gjelder Physalis.

 

Type frø dato ant. blomst     kommentar
Tomatillo 5/5 17.2 3       frøpose, 1m
Tomatillo 5/5 17.2 3 23.5     egne frø, 1m
Tomatillo purple 4/5 18.2 3       frøpose, 1m
Physalis 6/8 17.2 4       frøpose, 1m
Physalis 7/8 17.2 1       egne frø, 1m

Oppdatert 22. februar
Det er i dag 5 dager siden jeg sådde og jammen har det dukket opp 3 tomatillospirer Det er spirer fra frøpose som har dukket opp . Da er nok tomatillo mye raskere enn Physalis som trengte minst 8-10 dager i fjor.

I kjelleren har jeg overvintret en oppstammet Physalis fra i fjor.
Nå kommer den med masse knopper. (22.feb.)

Oppdatert 26. februar
I dag 9 dager etter såing, har alle unntatt en tomtillo dukket opp. I dag dukket de første to spirene på Physalisene opp også, så de er definitivt tregere.

Oppdatert 24. mars
Stor forskjell på de to tomatillo-typene, grønn og lilla. Den førstnevnte er høy og skjør, mens de lilla er små kompakte og med nydelig grønnfarge. Physalisene er akkurat pottet om så de har ikke så mye stilk, ellers så minner de om de grønne tomatilloene uten å ha kommet så langt:

Spirer tomatillo 4 uker

Oppdatert 23. april
Jeg var uheldig med jorda på alle småplantene mine, som sto stille i flere uker frem til jeg pottet om for 4-5 dager siden. Sånn ser de ut nå: Physalisen er liten og tett. Purpurtomatilloen er knøttliten og den vanlige tomatilloen er lange tynne bengler. De lange tynne benglene er også tvinnet rundt nede i potta. Håper plantene av typen som danner røtter langs stilken (sånn som tomater).
Den gamle overvintrede Physalisen har stått ute i skyggen de siste par-tre dagene. Den er et monster på 1,6 m (inkl. potte) og er nesten like bred. Den skal få ny potte og en plass i solen ganske snart.

Oppdatert 23.mai
Tomatilloene er lange tynne rekler, men den første blomsten kom i dag:

Det er vanlig grønn tomatillo som blomstrer. En av plantene har blomst og mange knopper, men ingen av de andre. Physalisen er mye lavere og mer kompakte – men helt uten antydning til knopper.

Oppdatert 9. juni
I dag plantet jeg alle de siste plantene ute. Noen fikk seg en knekk og jeg er spent på om alle klarer seg. I så fall har jeg seks grønne og tre lilla tomatilloplanter. Den ene grønne satt jeg faktisk rett i jorda nede i hagen. Den fikk masse kompost med i plantehullet. Spent på om sneglene tar den når den står rett i bakken.

Oppdatert 8. juli
Tomatilloene stortrives i sydveggen. De har kommet mye lenger enn Physalisene. Høyden på plantene er 1 meter allerede.
Også den som står i en potte har kommet langt med bærkapsler som har begynt å blåse seg opp:

Oppdatert 10. Juli I dag kastet jeg planter som enda ikke har knopper. De vil ikke rekke å gi frukt. Ingen av physalisene har knopper og en tomatillo. Den eneste physalisen som vil gi bær er den overvintrede. Den er til gjengjeld kjempefin og har hatt noen bær hele året.

Oppdatert 17. august

Vi spiser Physalis fra den overvintrede oppstammede planten. Den er 1,5 m høy og like bred og har gitt masse frukter:

Årets planter tviler jeg på at gir oss modne frukt i år, så overvintring var en god løsning for meg uten drivhus.

Har mere tro på at vi skal få noen tomatilloer i høst. Særlig de grønne begynner å bli store. Kapslene er veldig store og fruktene inni begynner å komme seg, de også. De største er kanskje på størrelse med egg?

Oppdatert 1. sept.
Første innhøsting av tomatillo til første salsaforsøk. Jeg bruker halvparten tomatillo og resten gule tomater. Den ble god, men ble litt for preget av de gule tomatene.

Oppdatert 7. sept.
Nytt salsaforsøk. Nå vil jeg lage salsa av «bare» tomatillo – helt ekte. Denne gangen «baker» jeg tomatilloene i ovnen sammen med jalapeno på høy varme og blander disse med de øvrige ingrediensene (lime, løk, hvitløk, koriander og salt) med en stavmikser. Salsaen ble himmelsk denne gangen 🙂

Oppdatert 21. oktober
Jeg lagde en rekke deilige salsaer i høst og har fortsatt nok små tomatillokart i kjøleskapet til et par salsaer til. De siste salsaene, med kart, har jeg måtte ha et par skjeer brunt sukker i, siden de ellers blir for bitre.

3 thoughts on “Tomatillo – og annen Physalis

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.