Mer japansk lønn

Juhuu. Fantastisk! Jeg fant flere japanske lønn som er nye for meg i en norsk nettbutikk. Og en måneskinnslønn jeg har lett etter lenge, Acer shirasawanum Aureum. Denne er jeg veldig spent på om kan konkurrere med mine to øvrige hjertebarn: A. Shirasawanum Moonrise og – Jordan. Aureum er en slags foreldreplante for den mer fargerike Moonrise og de skal ligne i form og høyde.

Det var valgets kval på de øvrige tre. Egentlig har jeg ikke noen ledige plasser å plante flere lønn,…men det løser seg. Så lenge lønnene er vakre gjennom sesongen synes jeg det er greit å bruke blomsterbedene til dem. De skaper et blikkfang gjennom flere sesonger, samtidig som de er fullstendig lettstelte, så hvem trenger stauder?

Acer palmatum Ukigumo har jeg mest forventninger til. Den er en variegatum i grønt og hvitt, men som blir nesten hvit hvert andre/tredje år og ligner da flytende skyer (derav navnet ukigumo som betyr nettopp det på japansk). Den kan bli 3 meter høy og 1,5 meter bred og bør stå i skyggen (uten næring) så utviklingen går sakte om våren for å få til dette hvite.

Acer palmatum Oridono-nishiki er også en variegatum i rosa, grønt, krem og hvitt. Den kan bli 6 m og er fargerik. Også denne bør stå i skyggefullt.

Acer palmatum Peve Starfish er den siste jeg valgte. Den har interessante sjøstjernelignende blader. Kan bli 2 m høy og like bred etter 15 år.

  • Aureum nord i langt bed? Dumt hvis det ser ut som at de står på rekke og rad
  • Ukigumo helt syd i langt bed? I skyggen fra hassel? Litt høye stauder der,..kanskje den ikke kommer til sin rett. Hva med rett utenfor bedet, så får den ikke så næringsrik jord?
  • Oridono-Nishiki nordvendt ved carporten? Blir litt trangt? Fjerne litt tuja evt.
  • Starfish bør stå nær der vi er. I langt bed ved trappen om det er plass? Kan jeg klemme den inn foran den litt lavere Kiyohime som tåler godt skygge?

Oppdatert

Etter å ha spurt noen storsamlere av japanlønn hvem de hadde som favoritter, ble jeg veldig nysgjerrig på den rosa Shirazz og etterbestilte den også. Gleder meg veldig til å motta disse i april.

Acer palmatum Shirazz 40-50 cm og i 3 liters potte.

Jeg tenker den rosa Shirazz passer godt sammen med Ukigumo og Butterfly og håper jeg finner en god plassering nær hverandre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.