2024
Høstfargene lar vente litt på seg, men vingebeinved er tidligst ute.
Jeg planter fortsatt nye rhododendron i starten av oktober. Mens fjoråret var et lønneplanteår, har denne sommeren gått i å plante rhododendron og juleroser. 30-40 nye av begge deler, så neste vår blir utrolig spennende.
Morsomt med julerose som blomstret i oktober.
I siste del av oktober kom ble høstfargene på.
2023
Varm og våt høst, så høstfargene lar vente på seg i år. Midtveis i oktober kom fargene.
Nyter de vakre lønnene midt i oktober. Siste uka må røttene til georginer og begonia inn. Siste rest av blomster blir en fin bukett. Det var masse druer å spise hele måneden. I de siste dagene kom snøen.
2022
Ahhh…Høstfarger! Vingebeinved og japanlønn. Nydelige høstfarger på Acer palmatum Sonkootgre – «Going Green». Artisjokk fikk vi ikke spist, men den er en artig blomst her i bukett sammen med kjempeverbena og aspargus.
2021
Den fineste japanlønnen midt i oktober er Tsuma gaki som spraker i rødt. Amerikansk blåbær har også fine høstfarger og pæretreet er flott brunorange. Steintrinnet foran drivhuset er på plass.
2020
2019
Bedet med tidløs er veldig fargerikt og høstvakkert. I bakgrunnen vokser en villvin på en gammel trestamme. Ginko bilobaen har jeg nå hatt i tre år, Den vokser jammen sakte. Amerikansk blåbærbusk har fine høstfarger.
Den første frosten kom natt til 6.oktober.
2018
Jeg vil gjerne ha blå hortensia, – ikke rosa. Derfor har jeg forsuret jorda med kaffegrut. Artig å se hvordan hortensiaen bare har blitt skitten-rosa. Altså: Ikke helt vellykket, foreløpig.
Den vakre høsten går alltid for fort. Den oppstammede viftelønnen står fint midt i oktober, men allerede noen dager etter falt bladene av.
Frost om nettene og de første snøfnuggene kom 27. oktober: (snøen ble ikke liggende)
2017
Øverst Ginko Bilbao med litt høstfarge tidlig i oktober. Den blir i løpet av oktober smørgul (se bilde nedenfor), Nest øverst en nyplantet Hy-Pe Hydrangea – har siklet på flotte hortensiaer i hele sommer og endelig fikk jeg meg en raring med kjempeblomst(diameter 35 cm).
Fuchsia er kjempefin enda, blomkarsen og solsikken har forsatt mye å gi og det kommer fortsatt en og annen daglilje.
Skogsymre har nydelig høstfarge, , hagehortensiaen har både skarprosa blomster og røde høstfarger og står i fin kontrast til det gråblå løvet til en mørkeblå sommerfuglbusk (Buddleja davidii “Buzz Violett”, …merker meg at også min andre blå sommerfuglbusk “Lochinch”, har ekstra vakkert blågrått bladverk).
Aspargesen sto så fin og skjær i morgendisen her en morgen.
Japanlønnen blir flottere dag for dag, fortsatt med litt brungrønt ispedd det røde (nederste bilde er fra 21.okt.) Fargene er dermed litt senere enn i fjor. Er det egentlig en natt med kuldegrader som skal til for at lønnene blir knallrøde(japanlønn) og selvlysende orange (japanviftelønnen)?
Nest nederst er et bilde fra 29. okt. Jeg skulle gjøre siste ryddesjau i hagen og sette inn disse Fuchsiane i garasjen. Men jeg kan jo ikke det, når de fortsatt er så fine?
Tredje nederste bilde viser hvordan jeg har forsøkt å vinterdekke to sarte planter med svære solsikkeblader, en Fuchsia Lechlade Magician og en vindmøllepalme, Trachycarpus fortunei. Vet ikke om det er en god ide, men prøver…..
Det er litt trist å bli ferdig med alt det herlige utearbeidet. Blant annet har mer enn 1000 vårløk har kommet i jorda i løpet av høsten.
Men det er en trøst å gomle deilige hjemmedyrkede tomater 🙂 Vi har fråtset i dem gjennom hele oktober.
3 oppstammede vier (Salix Helvetica) ble i full fart plantet i høst, når jeg forsto at jeg hadde fjernet humlenes vårmat når jeg fjernet en stor pil på tomta. Bildet nedenfor viser at de har svulmende knopper, lovende for vårens gåseunger…..
2016
Vi tar over den nye drømmehagen 14. oktober. Gjengrodd og full av ugress, men utgangspunktet er så bra!
15.oktober: Ryddet frem steinbenk, ryddet frem og beskåret tre ripsbusker og en solbær og tre små oppstammede syriner (Syringa Meyeri Palibin) og en hortensia i bøttepotte. I morgen skal jeg kvitte meg med alle siste rester av slengete piggete rosebusker. De har gitt meg juling i hele dag.
16.oktober: Kjøpte en solitær til der statuen har stått, oppstammet japansk viftelønn (Acer palm. Dissectum Flavescens).
Kjøpte også starten på syrinhekken jeg ønsker å etablere mot veien: 7 doble rosa-hvite.
I tillegg fikk jeg ryddet frem ferskenen som sto i en åker av høye titsler. Plantet vårløk (sneklokker og blekgule narsisser) under ferskenen og den nye japanlønnen.
19.oktober: Flyttet alle peonene som har bodd midlertidig i flere år, mens vi har vært på flyttefot. To trepeoner midt i bildet under: (Sjekk hvordan viftelønnen har blitt fantastisk fin i løpet av bare tre dager siden forrige bilde). Til høyre i bildet står en nyplantet Ginko Biloba med bare få noen få høstgule blader igjen.
Vi har fått en hage med en japanlønn som er fantastisk flott om høsten:
20.oktober: En hvit syrinhekk mot veien er fullført. Den har fått 100 krokus og 100-ish tulipaner ved føttene: