Japansk blodlønn

Acer palmatum Atropurpureum eller japansk blodlønn er en flott rød viftelønn.

Jeg fikk tak i en viftelønn som det står Acer palmatum Atropurpureum på tidlig i 2021. Det står på plantelappen at den blir mellom 2,5 – 5 meter høy. Den fine boka mi sier 6 – 12 meter.

Jeg plantet min i en stor potte. Kanskje den blir for stor til at dette er en god ide. Planter klarer seg dårligere i potter enn i jorda og den første vinteren frøs denne ganske mye tilbake.

Å plante slike røde japanske blodlønn slik at man ser lyset gjennom løvet er en strålende ide. Da ser man dem på aller fineste måte, synes jeg.

Atropurpureum i bakerste potte – 11. mai 2021
Nydelig farge hele sommeren – 30. juni 2021
5. august 2022

Gamle japanske blodlønn i hagen

Det sto to flotte røde lønn her når vi flyttet hit. En av dem står skyggefullt. Den er omtrent 4 – 5 meter høy. Den starter opp med røde spirer og er stort sett rød hele sesongen, bortsett fra på sensommeren når den heller litt mot olivengrønn før den avslutter høsten i knallrødt.

En annen rød lønn står og spraker i rødt hele sesongen, men den står i full sol. Den har flotte røde frukter/neser også.
Denne er ikke så høy, kun omtrent en meter høy men mye bredere. (Kan dette være en Bloodgood?)

Oppdatert vår 2023

Min nye Artropurpureum døde. Den klarte ikke vinteren 22/23 i potten sin. Litt rart, siden de andre lønnene klarte seg i mindre potter,..og siden denne er av de mest herdige.

Oppdatert høst 2023

Jeg kjøpte et par billige små Atropurpureum på Rema. Disse tok jeg sjansen på i potter, selv om jeg skjønner at dette har en stor risiko for at de dør fra meg i vinter. Prisen på dem var sammenlignbar med en bruk og kast lyngplante, men håper selvsagt de overlever. De er nydelige sammen med rød-brune-svarte alunroter i potta.

Oppdatert 1.4.24
De to Rema-pjuskene overlevde vinteren. Begge er 68 cm og begge har litt uheldige greinvinkler, to parallelle hovedgrener. Får ikke fikset på formen før i sommer (man skal jo ikke klippe dem når de blør, men vente til JAS-månedene). Jeg plantet den ene i woodland i dag og satt den andre i en egen nedgravd potte som reserve.

Oppdatert mai 24

Rema-pjuskene overlevde allikevel ikke. Pussig, når det var liv etter vinteren. 

 

One thought on “Japansk blodlønn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.