Viftelønn Dissectum

Jeg opplever at de store plantesenterne som Plantasjen, er dårlige på å navnsette de japanske lønnene korrekt og fullstendig. For eksempel har jeg skaffet meg tre stykker ulike sorter som bare er gitt navnet Acer palmatum Dissectum, altså viftelønn med oppflikete blader.
Det finnes mange titalls, kanskje hundretalls slike og det er derfor umulig å bli sikker på hvilke typer mine er. Plantelappene indikerer at de kan bli opptil 2 meter høye.

Mine ukjente er alle tre tueformede og friskt grønne frem til senhøsten hvor de får høstfarger.

To nyinnkjøpte små Dissectum på høstsalg til venstre

Den første, fra høstsalg i 2017, har jeg plantet skjermet fra nordavind og med godt lys, men i et bed med dårlige jordforhold (en gammel plastduk ligger under plantene).
Denne planten er litt pistrete, men høstfargene er fantastiske refleksrosa.

1. oktober 2022

Den andre kjøpte jeg også på høstsalg i 2017. Den har jeg plantet i halvskyggebed mot nordvest i hagen. Den blir vakkert gulorange om høsten.

28. oktober 2022

Den eldste av mine, står ikke i haven, men på en grav der den heldigvis har holdt seg super kompakt og lav i mange år. Flaks med typen. Jeg lurer på om typen kan være Ellen, som bare blir opptil 1 meter på 10 år. Den har nydelige flikete blader:

1. oktober 2022


Bladene fra de tre ulike Dissectum-typene (Med klokka):
Refleksrosa, gul og den minste (Ellen?)

Jeg har i tillegg til disse tre grønne, en rød Dissectum med fullt navn, en Garnet (Acer palmatum Dissectum Garnet).

Jeg har tidligere hatt en oppstammet gul viftelønn (Acer palmatum dissectum flavescens) som døde den fjerde vinteren. Kanskje oppstammede er litt mer sarte, for det er den eneste viftelønnen jeg har mistet noen gang.

One thought on “Viftelønn Dissectum

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.