Ny dille: juleroser – Helleborus

Jeg har hatt en dobbel veldig mørk julerose i flere år. Den trives godt under det gamle ferskentreet og har vokst seg svær. Jeg tror dette kan være Helleborus Orientalis Double Ellen Purple.

Blomstringen starter allerede på vinteren og blomstene er fortsatt fine, på en litt falmet måte, i juli. Blomstene er visstnok veldig holdbare i buketter når de har blomstret lenge. Jeg har erfart hvor fine de er i buketter.

Jeg har også en stor hvit julerose under en dvergsyrin som ikke blomstrer i år.
Og jeg har en annen liten ukjent type som aldri har blomstret eller trivdes. Denne sistnevnte forsøker jeg å flytte på. Juleroser har dype røtter og liker visstnok dårlig å flyttes, men for denne er det ingenting å tape på å prøve. Jeg planter den i det nye «rosa-hvite» Rhododendronbedet.

Jeg fant masse flere interessante juleroser i en nettbutikk og bestilte mange flere typer og farger:
Fire doble hvite med røde prikker i, som passer godt til de epleblomstfargede Rhododendronene:
Helleborus Orientalis Double Ellen Spotted White,
en enkel av den samme Helleborus Orientalis Pretty Ellen Spotted White, tre ensfargede Helleborus Orientalis double Ellen White,
tre store røde
Helleborus Orientalis Star of Passion,
fem enkle røde, hvorav tre 
Helleborus Orientalis Single red dark og to Helleborus Orientalis Single red green senter, to nydelige enkle lilla med hvit kant:
Helleborus Orientalis Single Aubergine White Edge, to
Helleborus Orientalis Single Apricot, tre Helleborus Orientalis double light rose, to
Helleborus Orientalis Single Black, tre Helleborus Orientalis Pretty Ellen Purple, tre Helleborus Orientalis Double Ellen Purple, to korsikajuleroser som tåler mer sol og har taggete harde blader og friskgrønne blomster: 
Helleborus Argutifolius og en
Helleborus Argutifolius Silver lace  som er mer sølvfarget.  To stinkjuleroser Helleborus Fotidius, der en av dem er en Helleborus Argutifolius «Sopron». Den sistnevnte planter jeg på nordsiden av huset. Dette er en Helleborus som liker mye skygge og som visstnok sprer seg lett. Den andre planter jeg i woodlandet. Den er lysere og friskere i grønnfargen på bladverket. 

Korsikajulerosene planter jeg i det lange bedet øst i hagen. Her planter jeg også to doble lilla, en dobbel hvit, en dobbel hvitspettet, en dobbel rosa og en svart ved lønnen Red Pygmy i fin sikt fra drivhuset. Rett utenfor drivhuset planter jeg en enkel lilla.

De to aprikosfargede, en aubergine med hvit kant, en enkel purple og en dobbel rosa planter jeg i woodlandet.

To av de mørkbladede Star of Passion planter jeg i det «Orange» Rhododendronbedet, sammen med to enkle røde.

De mørkeste, en svart og en enkel og en dobbel purple, i tillegg til en rød med grønt senter planter jeg i syrinhekken.

Tolv stykker planter jeg i det «rosa-hvite» Rhododendronbedet:

Fra nord etter tre mini blå hosta Blue mouse ears, plantet  jeg spotted White, ..så en hvit bit fra min store gamle under dvergsyrinen,.. så den gamle lille som aldri har blomstret (den kom med en lilla enkel blomst i oktober og )  …og så Auberginen og helt syd foran: den doble rosa. Bak disse siste plantet jeg Star of Passion, som er større og rødere i bladene og dermed passer fint til min nye myrt og under blågranen planter jeg den røde og en enkel hvit prikkete. To doble hvite, en dobbel hvit med prikker og en bit av min gamle hvite planter jeg sydligst i bedet, så de kanskje kan sees innenfra.

Myrt og Star of Passion
Hagen hadde tre juleroser i våres, men avslutter sesongen med mer enn 40 stykker. Det blir veldig spennende å følge disse til våren. Kanskje trenger de en sesong før de blomstrer?

Blomstring i oktober fra den gamle som aldri har blomstret før jeg flyttet den

Den flotte mørke julerosen som satte hele dillen i gang, har i tillegg gitt meg en liten babyplante jeg har plantet under lønnen Osakazuki (sammen med en dobbel hvit med prikker). I tillegg har den gitt en mikroplante jeg satt i woodlandet og et frø jeg har plantet i en liten potte i drivhuset. 

Den ene røde med grønt senter prøver jeg i utepotte på vest-verandaen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.