Tidlig såing av Physalis

Jeg prøver å så et par frø av Physalis (Inca-berry – nyttig lenke, andre navn Barbadoslykt, ananaskirsebær, perubær og kinesisk stikkelsbær).
På frøposen står det at de bør såes så tidlig som mulig.

Har lest at de spirer på 16-24 grader.
Så skal de ha 15-21 grader etter det. Pottes om til potte med 10 cm diameter når de har nådd en høyde på 5 cm.
Så skal de stå kjøligere og selvfølgelig med godt lys og til slutt skal de ende i en potte på minst 30 cm.

Jeg setter frøpottene varmt (20 grader) og mørkt til de spirer og så tenker jeg å sette dem i vinduskarmen med ekstra plantelys.

Inca-berry skal ikke settes ut før det er varmt i været, jevnt over 15 grader. Ikke før 17.mai, tipper jeg. De skal ha full sol, og veldrenert, ikke spesielt næringsrik jord.

Oppdatert 31.desember
Spirene lar vente på seg. Jeg forsøker en ny runde med et par frø.

Oppdatert 24.januar
Jeg begynner å bli skikkelig utålmodig. Frøposen sier 10-21 dager til spiring.
Nå er det 24 og 35 dager siden jeg sådde inca berry og ingenting har skjedd, så nå gir jeg opp de to første forsøkene.
Jeg kjøpte Inca berry som bær i butikken i dag og brukte frøene fra ett bær i en ny potte. Denne gangen satt jeg potten i varm sydvendt vinduskarm i stedet for i varmt mørke.

Oppdatert 26. januar
Jeg etablerte også en potte med et par kjøpefrø som jeg setter i varm vinduskarm i dag. Det hadde vært spennende å fått til planter i begge pottene og sammenlignet dem.


Oppdatert 3. februar
Endelig liv i en potte med physalis-frø (veldig forstørret bilde). Dette er den med to «kjøpefra» som jeg plantet for 8 dager siden.

Oppdatert 4.februar
Dagen etter var spiren et faktum og jeg fant en enda mer utviklet spire i potten med frø fra bær:

Oppdatert 5.februar
Her vokser det og strekker seg til det ugjenkjen-nelige på kun et døgn. Jeg lar de stå en natt til i baderoms-vinduet (dvs varmt og ikke veldig lyst). Bildene under hverandre til venstre er kjøpefrø og de under hverandre til høyre er fra bær.

Oppdatert 6.februar
Foreløpig står de to spirene alene i hver sin potte. Jeg setter dem i vinduskarm med plantelys nå. Det betyr at de står fem grader kjøligere. (16 istedetfor 21 grader).

Oppdatert 9.februar

I dag kan man se at det vil bli mange spirer fra bæret. Rart at den ene første spiren var nesten en uke før «røkla».

Oppdatert 10.februar
Jeg pottet om den store spiren til egen potte i dag. På bilde nr to står den (midt i) i egen potte i forgrunnen. Det kommer snart til å bli trangt for den store mengden med spirer som står igjen:

Oppdatert 11.februar og 12. februar
Røkla dag for dag:

Oppdatert 15.februar
Jeg ompottet 11 spirer fra den store røkla til egne potter i dag. Den store er spiren fra frø: ikke veldig mye større enn røkla.

Oppdatert 19.februar
12 av de siste 20 i røkla har fått egne potter.

Oppdatert 21. februar
Den største begynner å få ordentlige blader:

Oppdatert 27. februar

Oppdatert 4. mars

Oppdatert 9. mars

Oppdatert 18. mars

Oppdatert 27. mars

Oppdatert 8. april

Oppdatert 28. mai
Den største physalisen har fått knopper. Den har det fint i bokashi og gressklipp i en 17 liters potte og er mye større enn de andre.

Oppdatert 2. juni
Første blomst:


Oppdatert julen 2018
Jeg tok inn en av Physalisene som jeg hadde stammet opp. Den fortsatte å gi frukter helt til nå. De er ikke så søte og ikke så gule nå i desember, men gode nok.

Oppdatert sommeren 2019
Den oppstammede Physalisen klarte vinteren og har levd i potte på verandaen i sommer. Den er nå full av nesten modne frukter. Jeg synes den er veldig vakker. Stammen er stripete og flott og hele planten er 1,5 m høy. Å stamme opp Physalisen, altså klippe av alle grener til et visst punkt og forme den som et tre,  ga mersmak.
Jeg vil nok prøve å se om denne kan overleve enda en vinter:

10 thoughts on “Tidlig såing av Physalis

 1. Tilbaketråkk: Tomatillo og Physalis
 2. Takk, hadde en Physalis i fjor, men ikke husket jeg at jeg hadde tatt frø av den. I år (vinter/vår) sådde jeg alt jeg hadde samlet av frø gjennom året, og noe av det jeg sådde ble så fort stort at jeg trodde det var ugress. Det har vært vanskelig å finne bilder av physalis, og den forandrer også utseende på bladene. I dag hadde jeg tenkt å klippe den ned, siden den står sammen med tomat i potter og om det hadde vært ugress tar den jo næring fra tomatene. Men så at det var kommet en Physalisaktig skjerm, så jeg sjekket nettet først og fant denne siden, Takk for utførlige bilder av alle stadier!
  Mvh
  Physalisfan.

 3. Hei
  Så hyggelig at du hadde glede av bildene mine.
  Jeg oppdaterte innlegget med et bilde av min overvintrede oppstammede Physalis. Den er jeg kjempefornøyd med. Moro om du bir inspirert av den og 🙂

 4. Hei! Flotte bilder og flott resultat👍 Har en Physalis som er ca 10 cm høy. Plantet om i potte på ca 30 cm. Har drivhus. Hva anbefaler du til høst /vinter. Bor på nordvestlandet. Mvh Inger👍

  1. Hei Inger Anna. Jeg synes det er veldig lett å overvintre Physalis i kald kjeller. Ingen av mine Physalis (golden berry) har dødd i løpet av de siste vinterene, i motsetning til tomatillo (som også er i Physalis-slekta), tomat og chilli. Jeg gir de litt kunstig lys, men tror nesten de hadde klart seg uten.
   Er sikker på at du får det til, så lenge det er frostfritt. Lykke til 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.