Drømmen om en blåregn-innramming


Jeg fikk så lyst til å ramme inn den store nakne plattingen med blåregn, etter å ha blitt inspirert av «Hagen min» på NRK (bildet over).
Her på bildet hvor jeg må fjerne en død podet dvergsyrin, tenker jeg å sette en blåregn som skal vokse langs hele åpningen med de herlige blomsterraklene sine. (Innkjøpet står klar til venstre). Hele åpningen er omtrent 10 meter, så kanskje jeg må plante en på den andre siden også?

Jeg prøvde på forhånd å lese meg opp på hvilken blåregn jeg burde velge og fant egentlig ut at jeg kunne tenkt meg en Wisteria Floribunda, en japansk variant. Men den hadde ikke plantesenterne jeg var på. Jeg kunne velge mellom en kinesisk variant: Wisteria Sinensis «Prolific» (Prolific tror jeg bare betyr at den er blå, og det må den jo være!) og en japansk: Wisteria Brachybotris Ikoyama Fuji.
Familien Brachybotris har veldig store enkeltblomster, men ikke lange rakler. Jeg synes den må ha de lange raklene, så jeg gikk for den kinesiske. Ikke så flott og med så lang blomstring som Floribundaen visstnok, men det virker som den krever mindre sol (Dessverre også litt mindre hardfør). Blåregn er kravstor, ikke veldig herdig (H3) og må ha en veldig god vokseplass. Jeg håper den vestvendte veggen er bra nok! Jeg kommer til å legge noen stein rundt den for å magasinere varme og gi den masse kukompost.

Det står på nettet at blåregn kan ta veldig mange år før den blomsterer. 15 år om man frøsår. Derfor ble jeg megaglad over å finne en som hadde en blomsterknopp.

Det står også på nettet at blåregn kommer med bladene sine ganske sent på våren. Den skal klippes mye og ofte tilbake for å blomstre. Den kan visstnok «glemme» å blomstre uten beskjæring.

Jeg ønsker meg en blåregn til den andre siden også, og vil bruke litt mere tid til å lete etter Floribundaen…….

Sånn ble resultatet i første omgang:

Oppdatert 20.06.17:
Jeg ga opp å finne Wisteria Floribunda, så det ble ytterligere Wisteria Sinensis «Prolific» til den andre siden av portalen. Blåregnen vokser kjempefort. Stor forskjell på 10 dager (også på pipeholorten):

Oppdatert 13.sept 2017
Blåregnen på østsiden tørket nesten ut etter en tørr periode og det viste seg at sandjorden den står i, holder dårlig på vann. Jeg gravde ned en bøtte med leire og kukompost i en halvsirkel rundt den og håper den har det bedre nå. Stablet også stein for å holde bedre på overflatevannet og ga den kompost på toppen.

Oppdatert 4.mai 2018
Jeg har lest at blåregn bør klippes hyppig (både i aug og feb/mars) for ikke å glemme å blomstre. Jeg har ikke klippet noe før i dag. Tok endel sideskudd etter to-tre knopper. Tør ikke ta noe i toppen.

Oppdatert 30. mai 2018
Den siste uka har begge sider stått med flott blomster. De kom først på syd-øst siden, men var mange fler på vest-siden:

Oppdatert 21. juli 2018
Blåregnene remonterte i juli med et par mindre blomster-klaser. De vokser i full fart selv om sommeren 2018 er skikkelig tørr. På høyre side har den strukket seg en meter innover.

Oppdatert 12. august 2018
Jammen remonterte ikke den ene blåregnen på nytt (den på høyre side):
Jeg klipper stadig skudd etter et par-tre bladpar og lar bare hoved-skuddet vokse.

Oppdatert 28. oktober 2018
En av kattene i hagen har fått uvanen å kvesse klørne på den ene blåregnen og jeg har prøvd å beskytte den med pinner. Nå har jeg endelig fått tak i skikkeligere beskyttelse, egentlig mot mus: en svart nettingrull. Det var en lettelse. Hadde blitt veldig lei meg om en av blåregnene «tok kvelden» nå som de begynner å vokse seg sammen fra hver sin side av plattingen.

Oppdatert 30. april 2019
Det kommer masse fete knopper på blåregnene, særlig mye på de som står mot øst i varm sandblandet jord. Mange titalls knopper på vei: 

Oppdatert ultimo mai 2019
Blåregnen har et herlig blomsterflor den siste uken i mai. 22.mai nesten uten blader og 26. mai med blader på::


Planten som står østvendt i lett jord blomstrer tidligere enn den samme planten som står vestvendt. Spennende om de to vil treffe hverandre på midten senere i sommer.

Oppdatert sommeren 2020

Det første bildet viser blåregnen når den blomstret i juni. Høyre side (vest) begynner å bli akkurat slik jeg ønsker, med blomstene hengende fra taket. Venstresiden (øst) er mer uregjerlig og strekker seg feil vei, mot øst. Det andre bildet viser remontering på østsiden i starten av august.

Oppdatert senhøsten 2020
Blåregnen strekker seg fem meter mot hverandre fra hver side, men mangler en drøy meter på å møtes på midten. Tipper de gjør det neste år. Bladene er ganske fine og gulgrønne midt i november:

13 thoughts on “Drømmen om en blåregn-innramming

  1. Hmm,….Jeg er ikke noe ekspert, men jeg duller litt ekstra med disse to og gir dem gjerne litt kompost både vår og høst (oppå jorda). Den ene som jeg satt i sandholdig lett jord på østsiden, måtte jeg jo grave opp rundt og gi ekstra leirjord og kompost for ikke å miste i starten. Det jeg mener å si er at jeg tør ikke ta noen sjanser med disse 👍😊

 1. Hei,
  Så kjekt at du oppdaterer denne posten etterhvert. Veldig fint å følge utviklingen av blåregnen din! Den står på ønskelisten min 🙂

  Mvh Ingelin

  1. Hyggelig at du følger med, Ingelin. Du minnet meg på å legge ut bilder fra årets første blomstring og fra remonteringen nå😊👍

 2. Så gøy å se! Jeg har prøvd meg for første gang på blåregn – i Trøndelag – men har funnet en lun plass på hytta, mot bergveggen, så jeg håper den vil blomstre neste år 🙂 Har ikke rukket å klippe den enda, skal gjøre det i morgen. Noen tips/råd? Den har 5-6 laaange greiner ut fra hovedstammen nå…

  Mvh Camila

  1. Beklager sent svar. Du har kanskje allerede klippet den.
   Det kommer vel an på hvordan du vil den skal vokse. Jeg vil at mine to skal møtes så fort som mulig. De står 12-15 m fra hverandre.
   Derfor lar jeg et «skjelett» vokse seg langt, mens jeg kutter sideskuddene etter 4-5 blader.
   Bra du minte meg på det. Jeg skal jammen gå og klippe ned sideskudd nå👍😊

  1. Beklager sent svar, Ingunn. Bladene faller av om høsten, men henger på foreløpig. Jeg vanner aldri om det ikke er helt spesielle tørkeperioder. Plantene er plantet litt ut fra veggen og får det regnet som kommer. Om høsten er det som regel mer enn nok regn.
   Jeg legger på kompost dersom jeg har det, eller blader rundt røttene om høsten.

  1. Hei Åshild. Takk.
   Jeg binder den ikke opp, men leder den i riktig retning vha noen store kroker jeg har i taket bortover.

 3. Min blåregn blir 4 år nå i sommer. Fikk den som liten stikling. Den har blitt over 3 meter, men ingen blomstring enda😅Masse blader og nye skudd( den er veldig kraftig)Jeg har aldri beskjært den, det er kanskje derfor jeg ikke får blomster på den??

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.