Høybed av pallekarmer

Jeg vil gjerne ha flere gode varme sneglefrie grønnsaksbed med god arbeidshøyde.

Varmt bed ved hjelp av hageavfall
Når jeg sier varme bed, tenker jeg på høybed med massse kompost i bunnen, sånn at komposteringsprosessen avgir varme i tillegg til næring til jorda. Sånne bed passer til varmekrevende grønnsaker som artisjokker, tomater, agurk og squash.
Pluss at man får brukt alt hageavfallet lokalt i stedet for å frakte den bort til kompostering for deretter å kjøpe kompost og næringsrik jord. vinn-vinn for miljø og lommebok. Dessuten vet jeg at komposten min er sunn og giftfri.

Pallekarmer
Sneglene liker treverk, men jeg havnet allikevel på pallekarmer i tre. Jeg får heller legge på en kobberledning hvis det viser seg at sneglene blir et problem. De er ikke et stort problem i kassene jeg har fra før.
Andre materialer jeg vurderte var stein, heller og metall. Jeg kom frem til at det er enklere å bygge høyt med pallekarmer, dessuten passer de ganske godt til plantekassene jeg har fra før. Jeg setter fire pallekarmer oppå hverandre i en serie på tre.

Pallekarmene dekkbeiser jeg først og stifter grunnmursplater på innsiden så de ikke råtner på mange år.

Jeg graver ut et spor der de skal stå som jeg fyller med singel, så bunnene ikke blir stående fuktig og råtner. Jeg har målt ut plasseringen og merket den med hyssing:

Kompost
Jeg gjør ikke noe i bunnen av pallekarmene, men vil bare fylle dem med stubber og grove greiner nederst. Disse vil holde på fuktighet og komposteres over mange år. Oppå vil jeg fylle med alskens hageavfall og bokashi. To av kassene får lokk. De kan brukes som jordfabrikker for bokashi fremover,….

Ferdig! 22. Juli

Det eneste som ikke gikk etter planen var at lokkene ikke kunne henge på kassa når de skal være åpne,… hverken høyden eller festet fungerte som jeg trodde. Kassa er bare 78cm høy og er litt nedgravd, så et 80 lokk blir for stort å ha der permanent. Ellers bra!

Jeg har fylt den midterste kassa med kompost og to bokashibøtter på toppen, så kassa er nå jordfabrikk i 6 uker. De to andre fyller jeg også nesten helt opp. 

Oppi kassene gikk det 11 søplesekker med hageavfall, to døde halvstore trær, to jordfabrikker,….og enda er det mer plass i alle tre.

Oppdatert 26. august
Alle bedene er nå rimelig fulle og to av dem har fått seg jordfabrikker på toppen. Kommer til å la de stå med jordfabrikker alle tre i vinter, men bare to av dem får lokk i vinter. Det jeg har gjort med store døde stammer og kompost som komposterer over lang tid og avgir varme og næring kalles hügelkultur, fant jeg ut. Her fant jeg en fin youtube-video som forklarer prinsippet:

One thought on “Høybed av pallekarmer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.