På’n igjen med bokashi

Dette er min tredje vinter med bokashi innendørs.
Første året gikk det knirkefritt.
I fjor fylte jeg huset med fluer og ble nødt til å forvise bokashi-prosjektet ut i kulda.
Nå sniker jeg meg til å prøve innendørs igjen. Jeg skal ikke anlegge jordfabrikker inne slik jeg gjorde de to tidligere årene, men grave ned jordfabrikker ute i pallekarmer og store potter med lokk over. Håper det vil fungere.
Begynte å fylle første bokshibøtte i dag og puttet oppi endel grillkull sammen med første matsøppel. Grillkullet har to funksjoner: Det suger opp mye av den fine bokashivæsken som jeg ikke bruker så mye av på denne tiden av året – og dette (grillkull marinert i bokashivæske) blir næringsbomber i jorda til sommeren.

Oppdatert 20.desember
Første bøtte er full. Grillkullet gjorde den tørr. Det har ikke kommet en dråpe lakevann ut av den. Greit det, siden få planter vil ha gjødning nå på vinteren, men jeg kunne trengt noen dråper til orkideene som har blomsterknopper.
Om to uker: 3. januar kan jeg dumpe den ut i et av de frosne hullene jeg har laget klar i pallekarmen eller store potter.

Oppdatert 4. januar
I går var bøtte nummer to full, dvs den kan dumpes ut 16. januar.
I dag gikk den første bøtta ut i et frossent hull med det jeg hadde av jord over og et lokk som står på gløtt over pallekarmen. Spent på hvordan dette fungerer….om det kommer nysgjerrige dyr og får av lokket.

Oppdatert 30. januar
I dag er bøtte nr. 3 full og skal stå til 13. februar. Den forrige bøtta dumpet jeg ut i en av kjempepottene jeg bruker til tomat. Med et tykt jordlag på toppen blir den perfekt til utplanting i mai, tror jeg.

Oppdatert 23. februar
Bøtte nr. 4 er full. Den forrige gikk i jordfabrikk ute i den andre av kjempepottene mine.

Oppdatert 15. mars
Ny bøtte (nr. 5) er full og skal stå i 2 uker. Den forrige gikk ut i pallekarm med lokk over.

Oppdatert 3. april
Ny bøtte (nr. 6) er full og skal fermentere i 2 uker. Den forrige helte jeg over hageavfall i et 80 liters murerkar. Som lokk bruker jeg et tilsvarende kar.

Oppdatert 15.april
Bøtte nr. 7 er full og skal fermentere til 29.april. Forrige bøtte skal jeg fordele i jordfabrikker i to store betongpotter for tomat om et par dager.

Oppdatert 29.april
For et par dager siden hadde reven(?) fått av lokket på den ene pallekarmen og funnet noe spennende i bokashien. Den hadde også gravd et par hull i aspargesbedet der jeg hadde gjort klar med samme bokashi til artisjokker.
Denne bokashien har vært ute i sine 6 uker, men det har selvfølgelig vært kaldt, så bokashien er muligens fortsatt ikke ferdig.
Bøtte nr. 8 gikk ut i nyinnkjøpte 52l plastkasser, innkjøpt til dette formålet. Det bør kunne gå to fermenterte bøtter i hver. Jeg har borret luftehull oppe ved lokkene. Artig å følge med på prosessen igjen:

Neste bøtte kan jeg fylle opp her 14. mai.

10. juni kan jeg starte neste jordfabrikk.
Bokashi skal ut i jordfabrikk 30. juni. Den første kassa kan brukes da👍

En bøtte skal stå til 15. juli. Satt i gang ny jordfabrikk, med grillkull i bunnen i dag. Tomatene har ved et par anledninger fått noen håndfuller med ikke helt ferdig bokashi.
Grillkull trengs i bunnen av jordfabrikkene, som uten blir litt vel fuktige.

Bøtte skal stå til 28. august.

Ny bøtte ferdig 19. September. Da har jeg 6 jordfabrikker i plastkassene og jeg må bruke første kasse for å ha plass til ytterligere jordfabrikker.

Bøtte skal stå til 2.okt.
Jeg har brukt alle kassene unntatt den siste jordfabrikken. De øvrige ble brukt til løk-pallekarmene. Den siste jordfabrikken kan ikke brukes før neste vår.

Bøtte skal stå til 14.oktober. Jeg har plass til tre jordfabrikker til i plastkasser, inkludert denne.
Etter det, blir det å starte vårens kasser i doble murerdunker som jeg teiper sammen. Og jeg kan ha jordfabrikker i de største pottene med lokk på. Så kan de stå sånn i frosten frem til våren. På tampen av vinteren kan jeg ha jordfabrikker i de ubeplantede pallekarmene. Disse er nå breddfulle av årets kompost med brukt jord på toppen. Jeg regner med at de vil synke sammen, sånn at de kan bli jordfabrikker med lokk på til våren.

Bøtte skal stå til 27. oktober. Den neste til 9. november.  Da er plastkassene fylt og jeg må starte jordfabrikker i neste års potter.
Den 22. november kan jeg starte med de 6 pottejordfabrikkene som jeg har klargjort ute med lokk. Jeg tenker de kan få en halv bøtte bokashi hver, så bokashien holder til flere planter neste år.
Jeg har hatt overskudd av bokashivæske etter at jeg sluttet å vanne tomatene. Jeg lagde derfor i dag en 10 liters bøtte med biokull, altså helte omtrent 5 liter bokashivæske over omtrent 5 liter knust grillkull og lot det stå ute under lokk til våren.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.