Vårløk 2019

Det er så nyttig å notere hva jeg putter i jorda fra år til år. For å huske hva, hvor mange og hvor jeg planter dem.
For eksempel ser jeg nå¨at jeg plantet en Allium i 2017, som ikke kom i år. Da vet jeg at det ikke er vits å prøve det igjen.

Iris står igjen som vårvinneren og favoritt i min hage. Mer enn halvparten av løkene jeg planter i høst er vinteriris/våriris. Ellers er jeg også svak for liljeformede tulipaner og jeg jobber fortsatt med å lage et hvitt bed.

Til det hvite bedet har jeg kjøpt 10 narsisser Triandrus Thalia, 40 tulipaner: (10 White Triumphator, 10 White Dream, 10 Purissima, 10 Wildhof) og en hvit kleopatras nål Himalacius Eremurus.

10 Antoinette Multiflora-tulipan, 10 Firework – og 10 Ballerina liljeblomstrende tulipaner satt jeg i tønna og i nærheten av tønna i det lange bedet.

3 pakker Iris: 10 gule vinteriris plantet jeg under ferskentreet, 8 våriris Katharine Hodkin og 15 våriris Harmony plantet jeg under dvergsyrin og i nærheten av den i det lange bedet.

Oppdatert 28. oktober
En av høstens siste plantinger ble utført for et par dager siden: 3×10 10 gule vinteriris og 6×8 Katharine Hodkin.
Jeg plantet dem i 5 av utepottene, øverst i det lange bedet, under dvergsyrin og bedet nærmest hagedøra. Irisen er fin å ha så nært som mulig.

I dag kjøpte jeg inn flere løk: 4×15 Harmony våriris, 8 hvite liljetulipaner Sapporo, 4 Purple Tower tulipaner og 5 narsisser Ice Follies. Det har blitt frost de siste dagene, men tipper isskorpen forsvinner igjen.
oppdatert 1. november
Plantet i dag. Mer enn 40 av de 60 blå våririsene «Harmony» plantet jeg i syrinhekken mot veien. Der ser vi dem fra stuevinduet. Viktig å kunne nyte de første blomstene maksimalt. Resten her og der nær uteplassen bak. De hvite 8 tulipanene og de 5 hvite narsissene endte selvfølgelig i det hvite bedet, men de artige rakettaktige tulipanene endte i den andre enden i samme bed (foreløpig er bare halvparten av bedet hvitt).

Oppdatert 11.november
Jeg falt for disse narsissene «Double Tahiti» i matbutikken. Kan godt hende at de er uttørket og ødelagt, men jeg prøver,….plantet dem (15. stk) litt rundt omkring vest for huset i dag, under fersken, under syrin, under ginko bilbao og under trepion og under parasollblader. Liker egentlig å samle løk, men det er vanskelig å finne steder hvor jeg ikke ødelegger for annen løk så det ble en her og der.

Oppsummert høsten 2019
-171 våriris (3 typer: 75 Harmony, 40 gule, 56 Katrin Hodgin)
– 82 tulipaner (9 typer: 48 hvite tulipaner + 34 fargeeksplosjoner)
– 30 Narsisser (3 typer)
– 1 kleopatras nål

I år gadd jeg ikke prøve snøklokker noe mer – og heller ikke krokus, siden jeg prøvde hundrevis i fjor – som kom dårlig.
Spennende å se om det blir noe krokus eller snøklokker neste år i det hele tatt. Har forresten lest at disse tørker bort i butikkene og at de bør plantes tidlig på høsten. Disse får jeg eventuelt fortsette med neste år!

One thought on “Vårløk 2019

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *