Vårløk 2019

Det er så nyttig å notere hva jeg putter i jorda fra år til år. For å huske hva, hvor mange og hvor jeg planter dem.
For eksempel ser jeg nå¨at jeg plantet en Allium i 2017, som ikke kom i år. Da vet jeg at det ikke er vits å prøve det igjen.

Iris står igjen som vårvinneren og favoritt i min hage. Mer enn halvparten av løkene jeg planter i høst er vinteriris/våriris. Ellers er jeg også svak for liljeformede tulipaner og jeg jobber fortsatt med å lage et hvitt bed.

Til det hvite bedet har jeg kjøpt 10 narsisser Triandrus Thalia, 40 tulipaner: (10 White Triumphator, 10 White Dream, 10 Purissima, 10 Wildhof) og en hvit kleopatras nål Himalacius Eremurus.

10 Antoinette Multiflora-tulipan, 10 Firework – og 10 Ballerina liljeblomstrende tulipaner satt jeg i tønna og i nærheten av tønna i det lange bedet.

3 pakker Iris: 10 gule vinteriris plantet jeg under ferskentreet, 8 våriris Katharine Hodkin og 15 våriris Harmony plantet jeg under dvergsyrin og i nærheten av den i det lange bedet.

Oppdatert 28. oktober
En av høstens siste plantinger ble utført for et par dager siden: 3×10 10 gule vinteriris og 6×8 Katharine Hodkin.
Jeg plantet dem i 5 av utepottene, øverst i det lange bedet, under dvergsyrin og bedet nærmest hagedøra. Irisen er fin å ha så nært som mulig.

I dag kjøpte jeg inn flere løk: 4×15 Harmony våriris, 8 hvite liljetulipaner Sapporo, 4 Purple Tower tulipaner og 5 narsisser Ice Follies. Det har blitt frost de siste dagene, men tipper isskorpen forsvinner igjen.
oppdatert 1. november
Plantet i dag. Mer enn 40 av de 60 blå våririsene «Harmony» plantet jeg i syrinhekken mot veien. Der ser vi dem fra stuevinduet. Viktig å kunne nyte de første blomstene maksimalt. Resten her og der nær uteplassen bak. De hvite 8 tulipanene og de 5 hvite narsissene endte selvfølgelig i det hvite bedet, men de artige rakettaktige tulipanene endte i den andre enden i samme bed (foreløpig er bare halvparten av bedet hvitt).

Oppdatert 11.november
Jeg falt for disse narsissene «Double Tahiti» i matbutikken. Kan godt hende at de er uttørket og ødelagt, men jeg prøver,….plantet dem (15. stk) litt rundt omkring vest for huset i dag, under fersken, under syrin, under ginko bilbao og under trepion og under parasollblader. Liker egentlig å samle løk, men det er vanskelig å finne steder hvor jeg ikke ødelegger for annen løk så det ble en her og der.

Oppsummert høsten 2019
-171 våriris (3 typer: 75 Harmony, 40 gule, 56 Katrin Hodgin)
– 82 tulipaner (9 typer: 48 hvite tulipaner + 34 fargeeksplosjoner)
– 30 Narsisser (3 typer)
– 1 kleopatras nål

I år gadd jeg ikke prøve snøklokker noe mer – og heller ikke krokus, siden jeg prøvde hundrevis i fjor – som kom dårlig.
Spennende å se om det blir noe krokus eller snøklokker neste år i det hele tatt. Har forresten lest at disse tørker bort i butikkene og at de bør plantes tidlig på høsten. Disse får jeg eventuelt fortsette med neste år!

3 thoughts on “Vårløk 2019

  1. hvordan ble dine thalia narcisuss?
    kjøpte noe pakker fra plantasjen på Storo og fekk opp noe annet. en mini gul blomstrende påskelilje.

  2. Hei Bjørn. Beklager sent svar. De var ganske små – og lyst gule, ja. Du ser de helt bakerst i det nederste bildet ovenfor. Vh Tove

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.