De nyttige pollinatorene: humler og bier

Humler og bier

Humler og bier er pollinatorene våre, dvs de er insektene vi er så avhengige av; for matproduksjon, for biologisk mangfold og for nedbryting i naturen.

Se denne interessante episoden av Viten og vilje: Insektene dør
Insektene dør, så hva kan vi gjøre? I programmet sies det at vi trenger 30 000 flere bikuber. Alle som setter i gang med bikuber gjør en god gjerning.

I tillegg til honningbiene som lever i kuber, har vi i Norge villbier og humler. Jeg har lagt min elsk på humler og prøver å tilrettelegge for dem.

Humler

Humlene er mer effektive pollinatorer enn biene, de har en lenger sesong siden de er i lufta om våren allerede ved 4 grader og tåler duskregn og mindre lys. Biene må vente til det er varmere.
Det er 34 humletyper i Norge

Jeg begynte å tilrettelegge for humlene i sommersesongen 2017. Jeg ble oppmerksom på viktigheten av å ha mat til humlene hele sesongen og jeg lærte endel om humlenes ulike matbehov avhengig av hvilken type humle det er, hvordan de får tak i nektaren. Jeg forsto at jeg måtte plante endel busker og blomster som ga mat tidlig på våren, som krokus, våriris og salix (buskene med gåsunger, som pil og vier – kratt vi gjerne fjerner i hagene våre). Midt på sommeren er det mye på matfatet, mens solhatt, solsikke, bergknapp og blomkarse er snadder for humlene helt ut i november.

Les om humleåret 2018. Jeg tror ikke jeg hadde humler i noen av humlehusene dette første året. Men blomster som solsikker, solhatter, blomkarse, bergknapp og sommerfuglbusker var noen skikkelige humlemagneter. Jeg sådde masse revebjeller og er spent på om de tiltrekker nye typer humler med lang «snabel» til sommeren.
Min ambisjon om å lage blomstereng til humlene «ligger på is» foreløpig. Blomsterengen er vanskelig å starte i en etablert hage og den er heller ikke så lett å få til å passe inn. Før hadde jeg naturtomt. Der ville en blomstereng vært lettere å få til.

Oppdatert 24. mars 2019
De fem humlehusene jeg snekret i fjor vår, har jeg i dag rigget med fettvatt og plasserte ut på plassene sine. I fjor fikk jeg ikke humler i dem. Håper på større suksess i år.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.